Dečija i preventivna stomatologija

Mališani zaslužuju posebnu pažnju i stručnost, a njihovo poverenje je uslov za uspešno održavanje dečijeg oralnog zdravlja, a i za ceo život! U ordinaciji vršimo popravke i lečenje mlečnih i stalnih zuba, nadogradnju polomljenih zuba, bezbolno vadjenje zuba. Posebnu pažnju obraćamo na motivaciju za pravilno održavanje higijene usta i zuba, uz preventivno zalivanje fisura stalnih zuba, čime isključujemo mogućnost najčešćih kvarova.

Saradnja stomatologa i roditelja važna je kako bi se smanjio strah kod deteta ali i kako bi se izbegle neugodne situacije za roditelje i lekara. Edukacija roditelja igra veliku ulogu u prevenciji karijesa i ostalih bolesti. Najmlađim pacijentima zubi se premazuju preparatima fluora kako bi se sprečio karijes od najranije dobi. No ako se karijes ipak pojavi važno je da se i mlečni zub plombira jer karijes uništava deo mlečnog zuba te ga pomiče što dovodi do njegovog nepravilnog položaja. Kako bi prvi trajni zubi ostali zdravi oni se mogu zaštititi zalivanjem zuba (fisura) tekućim kompozitom koji sprečava nakupljanje hrane a time i pojavu karijesa.

U dečjoj dobi vrlo su česte ozlede zuba. Reč je o različitim prelomima krunice i korena te o izbijanju zuba. U takvom slučaju vrlo je važno što pre doći stomatologu od čega zavisi i uspešnost tretmana koji sledi. Ako se deca kojima su počeli nicati prvi trajni zubi aktivnije bave sportom preporučuje im se izrada individualnih štitnika po meri koji mogu biti u različitim bojama. Štitnik za zube ne smeta prilikom disanja i govora te vrlo dobro prijanja. Da bi se izradio štitnik zubi moraju biti zdravi.